Maa, josta löytyy kaikki

Slovenia osoittautui pikkuruiseksi maaksi, jossa pääsee nauttiman laskettelun riemuista ja rantalomasta palmujen katveessa. Pienestä maasta löytyy siis eurooppalaisten suosimat lomakohteet.

Minkälainen psyyke mahtaa olla kansalla, joka selvisi Balkanin myllerryksistä nähtävästi suhteellisen kivuttomasti naapurien päätyessä verisiin etnisiin puhdistuksiin? Onko Slovenia Balkanin Sveitsi pikkuheideineen? Puolueeton lintukoto?

Ainakin vuorten, joita paikalliset kutsuvat mäiksi, rinteillä sijaitsi vieri vieressä pieniä alppitaloja.

Kenties kuitenkin selkein ero länsieurooppalaiseen tai ehkä vain pohjoismaiseen yhteiskuntaan on tietty hierarkisuus. Tärkeämpää tuntuu olevan kuka sanoi tai oli paikalla kuin mitä sanottiin tai mitä tapahtui. Just a thought.

Toinen vuoden 2012 Euroopan kulttuuripääkaupungeista on Maribor, Slovenian toiseksi suurin kaupunki lähellä Itävallan rajaa, maan koillisosassa.

Yhteiskunnan rakentamiseen keskittynyt maa heittäytyi kulttuuriin luoden uusia tiloja kulttuurille ja ottaen haltuun myös kaupunkitilan ennen näkemättömällä tavalla.

Kaupungin tori toimi estradina tammikuun puolivälin avajaisviikonloppuna virolaiselle liekkimerelle. Edellisen kerran torilla paloi, kun noidat joutuivat roviolle.

Myös vuoden 2011 toisen Euroopan kulttuuripääkaupungin, Turun, tervehdys oli liekehtivä ammattikorkeakouluopiskelijoiden upean esityksen ansiosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.