Alkuperäiskansat kotikulmilla

Aina karjapaimen ja intiaani -leikeissä tai lännen leffoissa sympatiani ovat olleet alkuperäiskansojen ja -heimojen puolella. Kenties taustavaikuttajana on ollut Suomen oma historia, kenties geeneissä on ollut heikommaksi koetun puolelle asettautuminen tai vain yksinkertainen oudomman kiehtovuus. Joka tapauksessa mielenkiinto intiaanien johti akateemiseen opiskeluun asti, vaikkei se koskaan sen pitemmälle johtanutkaan.

Sitäkin enemmän innostuin vuonna 2009, kun kuulin ensimmäisen kerran, että lacrossen eli haavipallon nuorten MM-kisat järjestetään lähistöllä. Alkuperäisheimojen ja -kansojen kehittämä peli tuli 40 MM-ottelun rynnäköllä kesällä 2012 Urheilupuistoon.

Intiaanit kutsuivat peliä nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, sillä pelillä myös harjoiteltiin sodankäyntiä. Nykyisen nimensä peli on saanut ranskalaisilta lähetyssaarnaajilta. Nimi lacrosse tarkoittaa piispan sauvaa, ranskaksi la crosse, joka kuvaa pelaajien käyttämää mailaa.

Vauhdikas ja kovaotteinen peli sukelsi kymmenen pelipäivän aikana turkulaisten sydämiin ja MM-turnaus keräsi yli 17 000 katsojaa sekä Kupittaalla että Urheilupuistossa.

Kahdentoista maan turnauksessa Irokeesien joukkueen lippu ja kansallislaulu toivat uuden tuulahduksen televisiosta tuttuun maailmaan. Irokeesien joukkueella on aina itseoikeutetusti paikka MM-turnauksissa. Turun turnauksessa Irokeesien joukkue koostui Canyaga-, Onieda-, Tuscarora-, Onondaga-, Seneca- ja Mohawk-heimojen alle 19-vuotiaista edustajista.

Lisäksi Turussa jouduttiin jännittämään viimeiseen asti pääseekö Irokeesien joukkue Suomeen, sillä Haudeosaunee-passeilla matkustavan joukkueen matkustaminen ei ole koskaan yksinkertaista. Vuonna 2010 joukkue joutui vetäytymään miesten MM-kisoista, kun Iso-Britannia ei myöntänyt viisumeja. Nytkin matka oli päättyä Sveitsiin, kunnes Suomen Ulkoministeriö puuttui asiaan ja intiaanit pääsivät Turkuun vain päivän myöhässä.

Miesten MM-kisojen vaikeuksien takia Englannin maajoukkue saa aina irokeesien erityiskohtelun pelikentillä.

Yhdysvallat on ollut haavipallon voittamaton mestari, joka ei ole hävinnyt aiemmissa MM-turnauksissa otteluakaan. Turussa sekä Kanada että Irokeesien joukkue päihittivät hallitsevan mestarin. Ratkaisevien ottelujen koittaessa maailmanmestarit kuitenkin kokosivat itsensä ja vain kultaa hakeneet intiaanit joutuivat pettymään karvaasti päätyen pronssiotteluun.

Kuitenkin kentän laidalla oli helppo matkata mielessään menneisiin aikoihin ja visualisoida miten eri heimojen ja kansojen soturit ovat hioneet taitojaan ja kestävyyttään rankkojenkin pelien avulla. Lisäksi Intiaaneille pelillä oli hyvin suuri uskonnollinen merkitys.

Koko MM-turnauksen ajan kaikkien pelaajien kunnioituksesta Irokeeseja kohtaan peliajan ulkopuolella ei ollut pienintäkään epäselvyyttä. Turun MM-turnaus oli täydellinen, kun pelin luojien edustajat olivat paikalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.