Seimi toi italialaistunnelman kansallispyhättöön

Turun tuomiokirkon Agricola-kappeliin rakennettiin italialaisperäinen seimi jouluksi 2013. Seimitaiteilija Francesco Artesen luomukset ovat aiemmin koristaneet muun muassa Pyhän Pietarin kirkkoa. Samaan aikaan turkulaisseimen kanssa vielä suurempi teos rakennettiin Brasiliaan.

Seimi toi välittömästi Pietarin aukiolta tutun tunnelman jäyhään kansallispyhättöömme: väenpaljouden ja jonotuksen.

Seimi oli yllättävän suuri, vaikka se taiteilijan mittakaavassa taisi olla pienimmästä päästä. Itse seimi toisti Basilicatan maakunnan Materan vanhankaupungin (Sassi di Matera) ainutlaatuista kukkula- ja kalliomiljöötä. Hahmoilla on aikanaan ollut elävät esikuvansa vaatetusta myöten.

Samalla ehkä suomalaisille oudompi traditio lutviutui nopeasti joulun viettoon keräten kymmeniä tuhansia katselijoita. Ehkä tapakristitylle, agnostikolle tai pakanalle seimi on kiehtova taidonnäyte, joka neljän minuutin vuorokausineen edustaa multimediataideteosta kuin historiallista tai kristillistä tapahtumaa.

Kuitenkin vierailu kehdon luona oli sykähdyttävä kokemus ja kirkon harras ympäristö toi oman suitsukkeensa elämykseen. Ihmistungoksesta huolimatta rauha tuntui saavuttavan joulukiireiden stressaamat ihmiset ja parempi mieli ja hyvä tahto näytti täyttävän katselijat.

Ehkä seimi toi joulun ihmeen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.