Ken on kaunehin

En ole eläinnäyttelyiden kannattaja, mutta kävin kissanäyttelyssä viikonloppuna, kun ystävän kasvatit olivat tuomaroitavina. Ymmärrän näyttelyiden tärkeyden eri rotujen esittelyn kannalta. Mikäpä olisi helpompi keino tutustua lukuisiin eri kissarotuihin ja kenties löytää oma lemmikkinsä kymmenien joukosta.

Pienen olennon puolesta pienessä tilassa pitäminen useiden tuntien ajan päivittäin tuntuu pahalta. Onneksi näillä lemmikeillä on palvelija lähellä, virikkeitä tarjolla sekä usein myös seuralainen samassa tilassa. Lähes yhtä pienessä tilassa joutuvat supikoirat ja ketut viettämään aikaansa ennen turkin luovutusta ilman minkäänlaista mielekkyyttä.

Ulkonäöllinen ja luonteenpiirteiden paremmuudesta kisaaminen tuntuu kuitenkin käsittämättömältä. Rotuja jalostetaan muutamien tuomareiden mieltymysten mukaan.

Ilman muuta jalostuksella on myös ollut huonojen puolien karsimisessa olennainen rooli, mutta viimeisen sadan vuoden aikana painopiste on lajista riippumatta tainnut olla ennen kaikkea ulkoisissa piirteissä.

Onneksi ainakaan vielä kissojen osalta fyysiset vaivat, jotka johtuvat pääosin ihmisten visuaalisten mieltymysten täyttämisestä, eivät ole kovin yleisiä. Koirien osalta jotkut eläinlääkärit ovat rinnastaneet liian pitkälle menneen jalostuksen joltain osin jopa pahoinpitelyyn, esim. Cavalierkingcharlesinspanielit kärsivät liian pienestä aivokuoresta, jonka aiheuttamaa kipua voi vain arvailla.

Kenties tulevaisuudessa erilaiset eläinnäyttelyt voisivat olla lyhyempiä, virtuaalisia ja kasvattajien vaalima ja tuomareiden ohjaam jalostus tähtäisi ulkonäön sijaan entistä enemmän terveelliseen ja hyvinvoivaan lemmikkiin.

Että se kauneus olisi vähän syvemmällä kuin katsojan silmien edessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.