Matkalla kaninkoloon

Yle esitti jälleen tanskalaisohjaaja Michael Madsenin loistavan ja absurdiutta lähentelevän dokumentin Onkalo (Into the Eternity – A Film for the Future), jota Posiva rakentaa . Suomalainen ydinjätteen säilytyspaikka saa aikaan paljon enemmän huolta maan rajojen ulkopuolella. Olemmeko pinnallisia niin monin eri tavoin?

Michael Madsen
Michael Madsen

…So he bade his children to tell their children, and their children’s children too, to remember forever to consign the burial chamber to oblivion. To remember forever to forget.

Visuaalisesti näyttävässä dokumentissa Michael Madsen käsittelee ydinjätteen säilytyspaikan rakentamisen epävarmoja tekijöitä, kuten myös teologien ja insinöörien näkemyksiä, miten tulevaisuudessa maan asukkaita varoitetaan Onkalon vaaroista.

Salainen kammio peruskallion uumenissa

Dokumentin mukaan maailmassa on jo 250 000 tonnia ydinjätettä vesialtaissa maanpinnalla. Ydinjätteen puoliintumisaika on 100 000 vuotta, joten pohjoismainen peruskallio olisi turvallinen ratkaisu jätteen säilyttämiseen Eurajoella. Itse kallio on jo 1,8 miljoonaa vuotta vanha.

Onkalo vuonna 2100
Onkalo vuonna 2100

2100-luvulla suljettava kammio pitää säilyä suljettuna pitkälle tulevaisuuteen. Tuntuu käsittämättömältä, miten ihmisuskoisia asiaa pohtivat tutkijat ja asiantuntijat ovat. Ihmiselo on niin kovin lyhyt Telluksen matkalla, kuten esimerkiksi tähtitieteilijä Esko Valtaoja meitä jatkuvasti muistuttaa.

100 000 vuotta menneeseen kurkistettaessa nykyihminen lähti Afrikasta valloittamaan maailmaa. Vaikka laji on säilynyt samana, tulkinta- ja viestinvälitysongelmat olisivat selkeitä postmodernin ja paleoliittisen kauden ihmisen välillä.

Lisäksi olisiko tuolloin voitu mitenkään ennustaa, että ihminen on vallitseva laji tuhansien vuosien kuluttua? Miksi olisimme sitä tulevaisuudessa?

Silti dokumentin aikana Onkalon tuhoa aiheuttavan sisällön varoituksia pohtiville ihmisille ikoniset merkit ja tulevien homo sapiensien tulkinnat tuntuvat olevan ainoa ajatusmalli. Huolimatta siitä, että ennusteiden mukaan 60 000 vuoden kuluttua jääkausi peittää jälleen Pohjolan.

Emmehän tunne menneitä kieliäkään vielä kattavasti, vaikka kyse on vain muutamista tuhansista vuosista. Yhtenä vaaran ilmoittajana on pohdittu Edvard Munchin Huuto-teosta. Tai pitäisikö kenties asiasta vaieta kokonaan? Voiko ihmisiin luottaa?

Onkalon pitää kestää kymmenen kertaa pitempään kuin yksikään ihmiskäsin tehty rakennelma toistaiseksi. Ohjaaja Michael Madsen kysyykin jo dokumentin alussa osuvasti, mitä se kertoo ihmiskunnasta, jos kestävin jälki tulevaisuuteen on ydinjätteen hauta.

Lue lisää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.