Eläinten muotokuvat seinillä ja luonnonsuojelu sydämessä

Nick Brandt Salon Veturitallissa

Salon Veturitallissa on esillä brittiläissyntyisen Nick Brandtin On This Earth, A Shallow Falls –näyttely itäafrikkalaisista eläimistä luonnollisessa ympäristössään. Valokuvat ovat läheltä otettuja muotokuvia paljastaen heidän syvemmän olemuksen, koskettavan haurauden ja voiman.

Nick Brandt
Nick Brandt kuvaa Fotografiska Museetin näyttelyn yhteydessä videoidussa haastattelussa menetelmiään. Näyttely oli edellisen kerran esillä Tukholmassa vuonna 2011.
Nick Brandt Salon Veturitallissa
Koskettavat muotokuvat paljastavat eläinten persoonallisuuden.
Nick Brandt Salon Veturitallissa
Salon Veturitallin ripustus on kiehtova ja toimiva

Olin nähnyt ja kuullut Brandtin kuvista jo aiemmin, mutta näyttelyn vaikuttavuus yllätti täysin. Brandt kuvaa keskikoon kameralla filmille ja vain standardikoon, käsittääkseni 50 millin, sekä sen parina kaksinkertaisen millikoon linsseillä, kuten ihmistenkin muotokuvia ikuistettaessa.

Kuvaustapa tuokin eläimen lähemmäs keskellä elinympäristöään teleobjektiivia intensiivisemmin. Myös kuvien yksityiskohtaisuus saa katsojan lähes ojentamaan kätensä tunteakseen ryppyisen ihon, nahassa näkyvät arvet ja kuviot tai turkin silkkisyyden ja harjan karheuden.

Nick Brandtin kuvaus kuvasta ja tallennustilanteesta antaa oivallisen perspektiivin luontoa ikuistavan kärsivällisyydestä. Kuuluisaa tuuleen tuijottavaa urosleijonakuvaa hän joutui odottamaan 17 päivää, jotta kaikki kuvan elementit olivat paikoillaan.

Muoti- ja videokuvauksesta valokuvataiteilijaksi sekä itäafrikkalaisten eläinten puolestapuhujaksi siirtynyt Brandt on tehnyt voimakkaasti työtä eläinten kallisarvoisuuden osoittamiseksi. Salossa esillä olevassa näyttelyssä on muun muassa mukana leijonien, seeprojen, kirahvien, simpanssien, leopardien ja elefanttien muotokuvia. Natron-järven kivettyneet eläimet kiteyttävät ankean dystopian katoavista olennoista.

Brandtin työ koostuu kolmesta osasta, joista 60 valokuvateosta on ripustettu Veturitallin seinille. Alkujaan Tukholman Fotografiskassa esillä ollut näyttely keskittyy Salossa On This Earth – ja A Shaddow Falls –valokuvakirjojen muotokuviin ja maisemiin. Kolmas osa Across the Ravaged Land on selkeästi synkempi näyttäen ihmisten brutaalit vaikutukset eläinten hyvinvoinnille ja ympäristöön.

Hän on myös perustanut luonnonsuojelujärjestön Big Life Foundation, jonka tuella on onnistuttu vähentämään salametsästystä Itä-Afrikassa.

Koskettavalla näyttelyllä Salon Veturitalli jatkaa kansainvälisesti menestyneiden valokuvaajien töiden esittelyä ansiokkaasti.

Nick Brandtin näyttely on esillä Veturitallin loistavassa miljöössä 31.1. – 17.5.2015. Sen jälkeen se jatkaa matkaansa Tukholmaan ja Moskovaan.

Lue lisää:

Nick Brandt Salon Veturitallissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.