Sadekesän pelastus taidemuseon seinillä

Turun taidemuseon seiniä on koristanut ranskalaisen Jacques Henri Lartiguen mustavalkoiset kuvat viime vuosisadalta ranskalaiselta Rivieralta. Kuvat vievät katsojansa yläluokkaiseen, joutilaaseen, auringonpaisteiseen maailmaan.

Jacques Henri Lartigue aloitti tunnelmien ikuistamisen jo 11-vuotiaana. Lähes 200 valokuvaa pääasiassa 1920-1950-luvuilta näyttävät urheilulliset päivät ja juhlien täyttämät illat etuoikeutettujen maailmasta.

 
Riviera on nähtävillä Turussa 20.09.2015 saakka.

Harrastelijavalokuvaajan otoksissa aistii Belle Époquen pitkälle 1900-luvulle, vaikka loppuaikoina sarkasmi alkaa kenties eletyn ja yhteiskunnallisen muutoksen myötä hiipiä kuviin.

Katsoja voi lähes kuulla F. Scott Fitzgeraldin kertojana tulkitsemassa kuvia ja lisäämässä omiaan ja tuntea tumman jazzin viekoittelevan vartaloaan tanssiin. Kuvista kaukana ovat maailmansotien välien ja aikaiset kärsimykset ja vaikeudet. Vain pienen osviitan mullistuksista antavat muutamat otokset unkarilaisista pakolaislapsista rautatieasemalta aamu-usvassa.

Kuvia voi tarkastella hyvin pienen ja suljetun ryhmän ajankuvana, dokumenttiprojektina rikkaista ja kauniista. Maailma, johon ainakin hetkeksi, haluaisi sukeltaa. Toisaalta näyttely innostaa kurkistamaan oman suvun tallennettuun kuvamaailmaan, vaikka alkuvuosisataa ei olekaan ikuistettuna, niin 2. maailmansodan jälkeen verrokkia onneksi löytyy. Samaten esimerkiksi New Yorkin tai Turun ja Helsingin kaupunkien historiallinen kuvamaailma antaa mielenkiintoisen vertailukohdan, miten “oikea maaima” eli vastaavaan aikaan.

Kenties näyttely ei ole yhteiskunnalliseen muutokseen kannustava puheenvuoro, mutta historian kirjoja uusiksi kirjoittaneeseen kylmään kesään erittäin tarpeellinen valopilkku.

Jacques Henri Lartigue: Riviera -näyttely on avoinna Turun taidemuseossa Turun päivään saakka 5.6.–20.9.2015.

Lue lisää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.