Kehyksissä Maan tulevaisuus?

Valokuvaaja Nick Brandtin näyttely ja kirja Inherit the Dust ovat ikuistaneet afrikkalaiset villieläimet entisillä asuinpaikoillaan. Kansallismuseossa 27 teosta voivat hyvinkin esittää lähitulevaisuuttamme.

Underpass with Elephants & Clue-sniffing Children, 2015

Underpass with Elephants & Clue-sniffing Children, 2015

Nick Brandt on kuvannut eläinmuotokuviaan vanhalla keskikoon filmikameralla antaen kohteilleen arvokkaan ja lähes humaanin olemuksen. Inherit the Dust -toteutus tuo ennen käyttämättömät kuvat luonnollisen kokoisina entisaikojen reviireille.

Construction Site with Rhinos, 2014

Construction Site with Rhinos, 2014

Ikuistetut tehdas- ja kaivosalueet, kaupunkien syrjäseudut, kaatopaikat luovat lohduttoman ympäristön kuvien eläimille, kuten myös näille alueille ajautuneille ihmisille. Katoava elintila ja hupenevat lajit on globaali ilmiö, vaikka Brandtin työ keskittyy Afrikkaan. Ristiriita suurten luonnollisessa ympäristössään kuvattujen eläinten sekä ihmisen tuhoaman ympäristön välillä on lohduton.

Alleyway with Chimpanzee, 2014

Alleyway with Chimpanzee, 2014

Ilmastokriisin edetessä niin eläimille kuin ihmisille sopiva elintila pienenee, joten kuvien ikuistama tilanne laajennee kiihtyvällä vauhdilla. Yleensä elintason nousu hillitsee syntyvyyttä ja väestönkasvua, mutta miten heikoimmassa asemassa olevien elintasoa nostetaan ilman lisämateriaaleja, -energiaa vaativaa kulutuksen kasvua? Onko kaiken kauniin tuho väistämätöntä?

Wasteland with Lion, 2015

Wasteland with Lion, 2015

Teollisuuden tarpeiden, nopeasti kasvavan väestömäärän jyrätessä jalkoihin jäävät niin luontokappaleet kuin heikommassa asemassa olevat ihmiset. Elefanttiperhe sillan alla on yhtä nurkkaan ahdistettu kuin heitteillä olevat lapset. Surullinen simpanssi jätteitä täynnä olevan ojan rinteellä korostaa ympäristön sopimattomuutta myös ihmisille.

Wasteland with Cheetah and Children, 2015, ja Quarry with Elephant, 2014

Wasteland with Cheetah and Children, 2015, ja Quarry with Elephant, 2014

Kansallismuseon näyttely on suppea kattaus Inherit the Dust -teoksen kuvista, mutta suurina ne puhuttelevat enemmän ja herättävät pohtimaan omia kulutusvalintojaan ja -ratkaisujaan entistä tarkemmin.

Lue lisää

Wasteland with Elephant, 2015

Wasteland with Elephant, 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.